Szent Mihály Látogatótér

A Szent Mihály templom és Sekrestyésház kiállítása nem csak katolikus híveknek, hitgyakorló keresztényeknek ajánlott. Hasznos megállni itt egy órára mindenkinek, akit érdekel a város múltja és históriája, vagy csak körül szeretne nézni a középkori város legmagasabb pontjáról.

A kiállítás fogadótere a Sekrestyésház, ahol jegypénz- tár, kávézó, múzeum, kegytárgybolt és információs pont várja a látogatókat.

A Sekrestyésház vetítőtermében egy páratlan megoldá- sokkal bemutatott, hét darab, szinkronizált felületen futó kisfilmet láthatnak a látogatók. A közel 20 perces alkotás egészen egyedi látásmóddal és technológiával vezet minket végig a Szent Mihály templom alapításának, építésének és felújításainak történetén, bárki számára megélhetően, emberközeli természetességgel.

A film tökéletes példája annak, amikor a modern technika a klasszikus történet- mesélés szolgálatába áll és tökéletesen egészíti ki azt. Az élőszereplős film századokon átívelő története megadja az alaphangot a Sekrestyésház és a Szent Mihály templom bejárásához.

A céhek termében a Szent Mihály-templom életében fontos szerepet játszó katolikus társulatokat mutatja be animációkon, videótartalmakon és vitrinekben bemutatott könyvmásolatok segítségével.

A templom életét, átalakításait, bővítéseit, felújításait segítő, finanszírozó szervező soproni katolikus céhek története elválaszthatatlanul összekapcsolódott a Szent Mihály temploméval.

Történetük, szerepük, jelentőségük bemutatása joggal kapott külön termet a kiállításban.

A templom kertjében két nagyképernyős információs terminál nyújt újabb és újabb információkat a templom építéstörténetéről, valamint a Szent Jakab kápolna históriájáról, míg a Sekrestyésház előtt álló harmadik „testvérük” aktuális hitéleti információkkal és tudnivalókkal látja el a soproni katolikus közösséget.

A két különleges térrész a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, illetve a Soproni Katolikus Konvent gyűjteményének felbecsülhetetlen értékű tárgyai láthatók egészen egyedi módon.

A műkincseket speciális, 3D-s hologram-imitációkkal tárja elénk a kiállítás 3 nyelven, a legfontosabb tudnivalókkal együtt. A tárolókban, a hologramszerű kelyhek, monstranciák, feszületek környezetében, azok az egyedileg készült tartók és tokok láthatók, amelyek a kegytárgyak biztonságos tárolását és szállítását szolgálták egykoron – a rivaldafény azonban elkerülte őket.

A templomtorony valós és virtuális panorámával fogadja a látogatókat.

A háromszintes túra során meg- ismerhetjük Sopron történetét metszeteken és panorámafotókon keresztül, sokat tanulhatunk a város és a templom harangjairól és szétnézhetünk Sopronban madártávlatból valóságosan és virtuálisan egyaránt.

A Szent Mihály-templom tornyában digitális panorámaképeken találkozik a jelen és a múlt Sopronja, feltárulnak a harangok titkai, valamint érintőképernyők és egy speciális távcső is segíti a kilátást és a tájékozódást.

A templom szakrális terében egy egyedi fejlesztésű látogatássegítő rendszer áll az érdeklődők rendelkezésére.

Az érintőképernyős, élőszereplős kalauz végigvezet a templomtér látnivalóin úgy, hogy jelez ha egy érdekes, különleges, megkapó tárgy, szobor vagy festmény közelébe érünk. A vizuális guide érzékeli a helyzetünket a templomon belül és ahhoz képest ajánlja a legközelebbi látnivalót, de azt is lehetővé teszi, hogy saját magunk, kézzel válasszuk ki, miről szeretnénk többet megtudni.

A Szent Mihály Látogatóközpont nyitvatartása:

Hétfő: Szünnap
Kedd: Szünnap
Szerda: 10:00 - 14:00
Csütörtök: 10:00 - 14:00
Péntek: 10:00 - 14:00
Szombat: 10:00 - 14:00
Vasárnap: Szünnap

A Szent Mihály templom és Sekrestyésház kiállítása nem csak katolikus híveknek, hitgyakorló keresztényeknek ajánlott.

Hasznos megállni itt egy órára mindenkinek, akit érdekel a város múltja és históriája, vagy csak körül szeretne nézni a középkori város legmagasabb pontjáról.